Cityiklan - Forum Iklan Percuma,Iklan Online,Iklan Malaysia,Promosi Percuma Forum Index Cityiklan - Forum Iklan Percuma,Iklan Online,Iklan Malaysia,Promosi Percuma
Cityiklan - Forum Iklan Percuma,Iklan Online,Iklan Malaysia,Promosi Percuma
 
 Iklan Percuma,Iklan Online,Iklan Malaysia,Promosi Percuma 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

PETUA MENJADI PENIAGA BERJAYA

 
Post new topic   Reply to topic    Cityiklan - Forum Iklan Percuma,Iklan Online,Iklan Malaysia,Promosi Percuma Forum Index -> Blogger
View previous topic :: View next topic  
Author Message
zaidiemasJoined: 05 Feb 2016
Posts: 16

PostPosted: Wed Nov 30, 2016 8:51 am    Post subject: PETUA MENJADI PENIAGA BERJAYA Reply with quoteTips berniaga, strategi, petua, rahsia dan kunci kejayaan membina perniagaan sendiri yang berjaya dari pengalaman berniaga.

Perkara utama sebelum memulakan bisnes atau bina perniagaan sendiri ialah meletakkan motif atau tujuan perniagaan sebagai motivasi supaya perniagaan yang akan dijalankan berjalan lancar dan sanggup menempuhi sebarang halangan untuk memastikan perniagaan terus berkembang dan berjaya. Peniaga mestilah mengurus sendiri perniagaanya dan mesti suka atau mencintai bidang perniagaan yang hendak dijalankan agar urusan perniagaan berjalan lancar. Kunci kejayaan dalam perniagaan adalah suka dan minat "Do Something That You Love Then You Will Success". Lakukan sesuatu yang kita betul-betul minat dan kita akan berjaya. Perancangan awal dan sistematik hendaklah di buat agar perniagaan yang dibina berjalan lancar dan berjaya.

Saya berpengalaman lebih 10 tahun dalam perniagaan GU AWA 593 sebagai pembekal garam makan ke kedai runcit, mini market, ladang pertanian, kolam ikan dan sebagainya. Saya menubuhkan perniagaan semenjak tahun 2005 dan mempunyai pengalaman dalam selok belok perniagaan ingin memberi tips dan petua dalam perniagaan supaya perniagaan yang akan dijalankan berjalan lancar dan berjaya. Tips serta panduan perniagaan ini adalah dari pengalaman sendiri dalam bidang perniagaan.

TIPS UNTUK BERJAYA BINA PERNIAGAAN SENDIRI :

1. MODAL PERNIAGAAN JANGAN DI USIK
Modal perniagaan adalah perkara utama yang mengerakkan sesuatu perniaggan, jadi larangan utama dalam bisnes atau perniagaan adalah tidak mengusik modal perniagaan. Modal perniagaan hendaklah di asingkan daripada wang peribadi dan keuntungan perniagaan. Sebaiknya membuat dua akaun bank berbeza antara wang syarikat dan wang peribadi. Perbelanjaan perniagaan hendaklah direkodkan dengan teratur dalam buku kira-kira dan apabila bisnes telah berkembang sebaiknya mengaji akauntan untuk menjaga wang perniagaan.

2. MEMILIH PRODUK PERNIAGAAN YANG MUDAH DIJUAL DAN TIADA RISIKO KEROSAKKAN
Pemilihan produk perniagaan amat penting supaya produk perniagaan yang hendak diniagakan mudah dijual, permintaan yang tinggi, tidak mudah rosak, sudah dikenali dan tidak dimakan zaman. Salah satu contoh produk untuk perniagaan yang terbaik adalah seperti barang keperluan harian dan emas. Pengalaman saya mulakan perniagaan ikan bilis yang di beli dari Thailang kerugian kerana ikan bilis dan ikan kering mudah rosak. Jadi jika hendak berniaga produk mudah rosak mestilah mencari pelanggan terlebih dahulu dan mengambil barang dalam jumlah yang kecil.

3. DAPATKAN PENGALAMAN PERNIAGAAN DAHULU SEBELUM MULA BISNES
Pengalaman amat penting dalam sesuatu perniagaan kerana ianya adalah ilmu yang tidak di ajar di sekolah. Pengalaman ini boleh diperolehi apabila menjadi pekerja atau kuli dalam sesuatu perniagaan. Pengalaman bekerja ini adalah strategi keusahawanan secara praktikal untuk mendapatkan ilmu perniagaan, kemahiran asas dalm perniagaan dan sebagainya. Contohnya, jika mahu berniaga computer, bekerja dan cari pengalaman di kedai computer.

4. FOKUS PADA PERNIAGAAN
Sesuatu pekerjaan yang dilakukan atau sesuatu perniagaan mestilah fokus melakukannya dalam satu-satu masa. Jangan melakukan banyak kerja dalam satu-satu masa kerana akan menyebabkan hilang fokus. Sebaiknya pilih satu perniagaan yang tetap untuk sepanjang hayat seperti perniagaan barangan harian atau perniagaan emas dimana orang menggunakannya sepanjang masa tanpa dipengaruhi oleh peredaran zaman.
Fokus dalam perniagaan penting agar kita hanya di kenali dengan satu jenama perniagaan. Perniagaan GU AWA 593 telah saya serahkan kepada rakan kongsi saya yang merupakan sepupu saya kerana kini saya hanya fokus kepada PERNIAGAAN EMAS PUBLIC GOLD http://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com.5. PUSINGAN MODAL PERNIAGAAN
Modal pusingan menjalankan perniagaan adalah aspek penting supaya operasi perniagaan berjalan lancar. Ketidakupayaan pengurusan aspek kewangan ataupun kekukuhan modal pusingan boleh menyebabkan kepincangan dalam sesuatu perniagaan, jadi sesuatu perniagaan mestilah selari dengan modal pusingan ataupun keupayaan dari segi aspek kewangan. Keupayaan aspek kewangan hendaklah di ketahui dengan menyenaraikan semua aspek perbelanjaan operasi, peralatan, bahan mentah dan sebagainya supaya mempunyai modal pusingan yang cukup bagi menjalankan perniagaan.

6. TAPAK PERNIAGAAN BERSESUAIAN
Tapak perniagaan adalah penting untuk menjalankan perniagaan dengan lokasi yang sesuai bergantung kepada jenis perniagaan, namun mestilah dielak kos yang terlalu tinggi dan sebaiknya elak dari menyewa kedai terutama bagi perniagaan yang baru dibina. Kini, zaman teknologi dan internet, tapak sesuatu perniagaan boleh dibina secara dalam talian melalui fan page, website dan sebagainya untuk mengembangkan perniagaan.

7. ELAKKAN MEMINJAM ATAU MEMBERI PINJAM
Petua berniaga supaya perniagaan berjalan lancer adalah dengan mengelak daripada meminjam wang atau memberi pinjam. Pinjaman akan menyebabkab proses perniagaan tergugat dan mengalami masalah. Perniagaan sebaiknya dimulakan tanpa pinjaman atau mengikut kemampuan modal, jika modal kecil perlu berniaga kecilan dahulu dan sebaliknya. Begitu juga dalam perniagaan jangan memberi pinjam supaya modal pusingan terus berjalan dan melicinkan perniagaan. Pengalaman saya berniaga dengan membekal garam kepada mini market dengan memberi pinjam memberikan masalah perniagaan terutama apabila kedai atau mini market menghadapi masalah hingga menjadi hutang hangus. Beditu juga memberi pinjam kepada rakan perniagaan akan memberi masalah mendapatkan balik pinjaman yang diberi kerana sememangnya sifat manusia manis apabila meminjam tapi pahit bayar balik pinjaman.

8. PEMASARAN PRODUK PERNIAGAAN
Teknik kembangkan perniagaan adalah dengan pemasaran produk perniagaan. Persiapan Ilmu tentang produk, kegunaan dan keupayaan produk akan menjadikan perniagaan lebih mantap dan berkembang dengan mengembangkan pemasaran perniagaan secara online dan sebagainya. Kebanyakkan sesuatu perniagaan gagal di sebabkan ketidakupayaan memasarkan produk walaupun produk itu baik. Pengalaman perniagaan saya dengan memasarkan produk secara offline dan online melalui website www.guawa593.com telah menyebabkan perniagaan berkembang.

9. TANGGUHKAN KEPUASAN
Sikap usahawan atau mindset usahawan mestilah diterapkan dalam perniagaan dengan menangguhkan kepuasan dalam perniagaan dengan berbelanja berlebihan dengan belian barangan susut nilai seperti membeli kereta baru, isteri baru dan sebagainya. Namun pembelian barangan yang bertambah nilai seperti tanah dan emas adalah baik sebagai sokongan modal perniagaan. Apabila perniagaan baru nak stabil, usahawan baru biasanya akan mulai gelap mata atau berlagak berjaya dengan membeli kereta mewah, perabut mewah dan sebagainya yang akan menambah kos dalam kehidupan dan memberi kesan kepada perniagaan. Kajian menunjukkan bahawa orang yang berjaya adalah orang yang sanggup menangguhkan kepuasan.
Saya mempunyai kawan lama berbangsa siam yang dikenali semasa ianya berumur belasan tahun dimana ianya adalah kuli di bengkel membaiki lori. Selepas itu ia membuka perniagaan bengkel kereta bersama kawannya dan kini telah membuka perniagaan bengkel kenderaan sendiri di Kota Bharu. Perniagaannya bermula dari 8 pagi hingga 10 malam termasuk hari cuti dan ia hanya mempunyai kereta Toyota lama dan motosikal honda 70 buruk yang digunakan untuk mengambil alat ganti kereta untuk bengkelnya. Satu masa, selepas ia kembali dari bank dan saya hendak membayar bil baiki kereta, saya ternampak buku akaun banknya…baki dalam akaun banknya adalah lebih kurang RM380K !!!. Inilah satu contoh sikap usahawan cina yang menangguhkan kepuasan perniagaan.

10. MENJIWAI PERNIAGAAN
Memulakan dan menjayakan sesuatu bisnes atau perniagaan memerlukan ketahanan psikologi yang tinggi untuk menanggung stress dan cabaran bisnes. Tiada benda yang mudah dan cepat di dalam dunia ini, kecuali skim cepat kaya yang mudah dan cepat miskin. Usahawan yang berjaya adalah usahawan yang menjiwai perniagaan sepenuh hati dan jiwa usahawan ini akan dapat memacu untuk memulakan bisnes, mengatasi segala halangan dan berjaya dalam bisnes.

Pengalaman saya dalam pelbagai pelaburan dan perniagaan mendapati satu perniagaan paling mudah tanpa risiko adalah berniaga emas Public Gold. Ini adalah kerana Public Gold telah menyediakan segalanya seperti tempat perniagaan iaitu 19 cawangan Public Gold, menyediakan pekerja dan sebagainya dimana dealer atau peniaga emas Public Gold hanya perlu berniaga atau memasarkan produk emas Public Gold sahaja tanpa sebarang risiko. Perniagaan emas juga sememangnya diketahui adalah perniagaan untuk sepanjang zaman di samping menolong dan memberi bimbingan kepada orang ramai untuk menyimpan emas serta menjana pendapatan dengan emas selain pelindung kejatuhan nilai wang dan mengelak kebocoran wang. Saya kini hanya fokus kepada PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD kerana berpeluang melabur, menjana pendapatan aktif dan pasif serta membina perniagaan sendiri untuk sepanjang hayat yang boleh diwarisi. Perniagaan saya GU AWA 593 telah saya serahkan sepenuhnya kepada rakan kongsi saya untuk menjalankan perniagaan tersebut.

Bertindak segera MENJADI DEALER PUBLIC GOLD KLIK http://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com/jadi-dealer-pg/ untuk membina perniagaan emas sendiri yang boleh diwarisi kerana banyak KELEBIHAN MENJADI DEALER PUBLIC GOLD http://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com/jadi-dealer-pg/kelebihan-keuntungan-menjadi-dealer-public-gold/ disamping sebagai bekalan modal pusingan perniagaan dan mula membina perniagaan emas sendiri bersama Public Gold untuk menjana pendapatan sampingan secara aktif atau pasif untuk sepanjang hayat. Whatsapp segera 019-9185593 (Mohd Zaidi Junus, Master Dealer Public Gold) untuk maklumat lanjut, promosi terbaru, pertanyaan, panduan dan bimbingan dalam pelaburan dan perniagaan jongkong emas dan perak Public Gold.

Bagi pelabur atau penyimpan emas fizikal boleh mula membeli jongkong emas pelaburan fizikal MINIMA RM100 atau membeli gold bar 1g diiktiraf antarabangsa LBMA TERMURAH BEBAS GST dengan klik http://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com/cara-beli-emas/langkah-pertama-melabur-emas-jadi-pelanggan-public-gold/ DAFTAR PERCUMA MENJADI AHLI PUBLIC GOLD ATAU TERUS BELI EMAS PELABURAN PUBLIC GOLD.
_________________
www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Cityiklan - Forum Iklan Percuma,Iklan Online,Iklan Malaysia,Promosi Percuma Forum Index -> Blogger All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Hosted by ForumCity